Jaké účinky má kanabinoid THC-P?

THC, HHC, CBD, CBG… Výzkumníci o obchodníci přicházejí stále s novými kanabinoidy extrahovanými z rostlin konopí. Orientovat se v nich nestíhá nejen česká legislativa, ale i česká společnost. Pokud jste tedy zvyklí užívat některé kanabinoidy třeba z léčebných důvodů, dejte velký pozor na to, po čem vlastně saháte. Níže se můžete dočíst o kanabinoidy THC-P, který patří mezi málo známé, a mnozí lidé proto neví, že jeho účinky mohou být dokonce silnější než u nechvalně proslulého THC.

co-je-thc-p

Co to je THC - P?

Jedna z nejdůležitějších informací, kterou byste si měli z tohoto článku odnést, je fakt, že THC-P patří mezi nové a zatím málo rozšířené kanabinoidy, tudíž se toho o něm ví mnohem méně než o jeho déle známých bratřích, jako je THC či CBD. S jistotou ale můžeme říct, že THC-P je velmi silný a jeho účinky jsou výraznější než účinky THC. Nicméně je mezi nima značný rozdíl: THC je v rostlině konopí v hojném množství, vedle toho THC-P se v něm vyskytuje minimálně. Co z toho plyne? Že k dostání je pouze v syntetické formě.

Jak ovlivňuje THC-P endokanabinoidní systém

THC-P neboli Tetrahydrocannabiphorol má oproti zmíněnému slavnému THC jeden alkylový řetězec navíc a dokáže se proto silněji navázat na receptory endokanabinoidního systému, který má v lidském těle největší zastoupení receptorů, a to receptorů CB1 (nachází se převážně v centrální nervové soustavě, tedy v mozku a míše) a CB2 (jsou v buňkách imunitního systému, orgánech a periferním nervovém systému). Právě díky této rozsáhlé síti má endokanabinoidní systém tolik rozličných a významných účinků. 

THC-P se podle vědců váže na receptory CB1 až třiatřicet krát rychleji než běžné THC, což má vliv na psychoaktivní účinky, které jsou zde mnohem silnější. Na receptor CB2 se váže desetkrát rychleji. Účinek je navíc v případě THC-P velmi zpožděný, což bohužel u nezkušených lidí často přinese netrpělivost a přijetí většího množství.

Účinky THC-P

Jestli víte, co v lidském organismu způsobuje THC, stačí si to všechno jenom představit ve větší míře. Někoho může zbavit úzkosti, pomoci mu od bolesti, přinést spánek či uklidnit nevolnost. Na druhou stranu může ale úzkost výrazně zhoršit. Jedná se o látku psychoaktivní, takže silně působí na centrální nervovou soustavu, mění mozkové funkce, může způsobit změnu nálady, vědomí a dokonce i chování. Má sice velký léčebný potenciál, ale také velký potenciál nežádoucích účinků.

Legální status THC-P

THC-P je v Česku na seznamu návykových látek, takže je z pohledu práva v České republice látkou nelegální.

Používáme ověření věku Adulto