Co způsobilo rozruch kolem HHC bonbónů? A je oprávněný?

Poslední týdny zaplavily Česko zprávy o nebezpečných gumových bonbonech s obsahem kanabinoidu HHC. Hovořilo se o jejich snadné dostupnosti i stále častějších případech předávkování u dětí. Problém nakonec na začátku března vyústil až v zařazení HHC na seznam návykových látek, čímž se z něj stala látka nelegální. U nás na eshopu sice žádné zakázané látky nenajdete, pojďme se ale na celou kauzu podívat trošku hlouběji, abychom dokázali celý problém lépe pochopit.

hhc-bonbony-zakaz

Co je vlastně HHC?

HHC patří do skupiny tzv. kanabinoidů, které se přirozeně vyskytují v přírodě, ale třeba i v organismu savců (mimo jiné i člověka). Typické jsou pro rostliny konopí a aktuálně jich známe více než 100 druhů, například CBD nebo psychoaktivní THC. Kanabinoidy působí na endokanabinoidní systém člověka a tím ovlivňují mnohé procesy v lidském organismu.

Kanabinoidy zpravidla dělíme na syntetické a přírodní. Zmíněné HHC je něco mezi, patří totiž do skupiny semi-syntetických. Samotnou látku totiž lze syntetizovat přímo z rostliny konopí, ale jen v minimálním množství, tudíž je to nesmírně drahé a nevýhodné. Na trhu je proto dostupné pouze HHC (odborně Hexa-hydro-kanabinol) vyrobené hydrogenací podle postupu vynalezeného v USA už před více než sedmdesáti lety chemikem Rogerem Adamsem. Dnes se už navíc HHC vyrábí nejen z THC, ale i přímo z CBD.

V čem tkví problém HHC?

I přesto, že jsou přesné účinky HHC poměrně málo prozkoumány, víme, že se jedná o látku problematičtější než oblíbené CBD. Jádro problému tkví v tom, že výsledný kanabinoid obsahuje dvě různé molekuly: 9R HHC a 9S HHC. První se dokáže účinně vázat na endokanabinoidní receptory, a tedy dokáže v našem těla vyvolávat prakticky stejné účinky jako psychoaktivní THC, druhá zmíněná molekula to ale nedokáže. Z toho plyne, že abychom díky HHC rozvinuli v našem těle podobný stav jako po požití THC, budeme do těla muset dostat větší množství této látky. A jak všichni víme, THC přináší i nežádoucí účinky: psychózy, závratě, úzkosti, závislost, srdeční poruchy a další.

Problematika HHC v cukrovinkách

Nicméně samotné HHC není samo o sobě tak zásadním problémem. Problematická je skutečnost, že se začalo prodávat ve formě cukrovinek, jak také pro Radiožurnál uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. “Látek podobného typu je celá řada, jsou také na trhu. Spíš jsem upozorňoval na to, že to nemá být v cukrovinkách, potravinách, že to nemá být v automatech, dostupné dětem, to je to, co jsem považoval za závažnější problém. Bavili jsme se o tom, jaký typ stažení z trhu to má být, nakonec vláda rozhodla takto. Určitě máme závažnější problémy, ale všechno je potřeba řešit,” vysvětlil Vobořil.

Vzhledem  tomu, že HHC nepodléhalo doposud žádným regulím, HHC bonbony byly dostupné každému prodejci a poměrně běžně se objevovaly v soukromých trafikách, večerkách a prodejních automatech. Při nákupu v prodejních automatech nikdo nehlídal věk nakupujících a taky samotná prezentace výrobků byla problematická. HHC želé mělo tvar gumových medvídků, balení bylo graficky upraveno tak, že mohlo  nalákat mladé lidi a děti. Zákaz HHC i THC-P  bonbonu proto přišel ke slovu zejména kvůli těmto neetickým praktikám.

Jak HHC bonbony účinkovaly?

V prvé řadě je nutné zmínit, že nástup účinků je kvůli orálnímu způsobu konzumace opožděný a dostaví se až delší dobu po požití, což bohužel nahrává možnosti předávkování, jelikož uživatel nedokáže rozpoznat hranici. Předávkování v tomto případě naštěstí znamená pouze dezorientaci, zmatenost, nevolnosti, což samozřejmě může přinést zvýšené riziko vzniku úrazu, ale nikdo na HHC nezemřel.

Výhodou orálního podání obecně je, že nedochází ke spalování, a uživatel se proto vyhne inhalaci škodlivých spalin případně méně škodlivé páry. Při orálním použití je ale účinek déletrvající. “HHC není úplný agonista. Je to něco, co může způsobit předávkování, že jsou nějaké úzkosti. Nemá to fatální předávkování, to znamená, že nehrozí přímo riziko smrti, pokud to není v nějaké závažnější kombinaci, mix různých látek, tam rizika můžou být větší. Je to podobné THC, je to velmi podobná látka, je to tedy čistější než klasické konopí,” vysvětloval také pro Radiožurnál Vobořil.

Faktem je, že každé bílé místo na trhu je většinou rychle znova zaplněno novými látkami. Proto se vynořují i mezi odborníky názory, že by možná lepším řešením byl vznik regulovaného trhu. Psychomodulační látky (například zmíněné HHC, THCP a další) by pak v případě povolení měly být prodávány v potravinách jedině v obalech bez lákající grafiky a ve tvaru, které nebudou připomínat zvířátka či různé jiné postavičky.

cbweed-medailonek

Společnost Cbweed

Psal se rok 2017, když parta devíti kamarádů žijících v okolí italského města Forlì dostala společný nápad. Každý odborníkem na jinou oblast, ale všechny spojovalo jedno: vášeň pro konopí a nekonečné možnosti využití této úžasné rostliny.

Používáme ověření věku Adulto