Matcha tea: původ, účinky a příprava

V českých končinách většinou rozlišujeme čaj černý, zelený a bylinkový (v krajním případě ovocný, který má s pravým čajem jen pramálo společného). V posledních letech se ale i k nám dostal jedinečný matcha tea, který oslňuje nejen svými účinky, ale hlavně pastelově zelenou barvou působící téměř nezdravým dojmem. Opak je ale pravdou. Zdravotní benefity matcha tea jsou neodiskutovatelné. A z čeho se tedy tenhle tajemný ceremoniální čaj vlastně získává? 

matcha-tea-ucinky

Co je Matcha?

Znalce určitě nepřekvapí, že se v podstatě jedná o běžný čaj, který se ale připravuje trošku jinou cestou. Důležité je vědět že každý druh čaje vzniká z lístků stejné rostliny, a to čajovníku čínského (latinky Camellia sinensis či též Thea sinensis). Zatímco při přípravě černého čaje se lístky rostliny před sušením fermentují (proto ta tmavá barva), při přípravě zeleného čaje se naopak jen zpraží parou a hned suší. Proces oxidace je proto v druhé případě zastaven hned na začátku. Matcha je druhem zeleného čaje, proto ani při jeho přípravě nedochází k fermentaci (potažmo oxidaci). Sušená dužina těch nejmladších čajových lístků se pak rozemele na onen netradiční sytě zelený prášek. Matcha je na světě!

Jak se tedy matcha pěstuje a zpracovává?

Zásadním rozdílem je, že pokud chceme z čajovníku dostat opravdu dobrou matchu, musíme rostliny před sklizní na měsíc zastínit, protože rostlina kvůli nedostatku slunečního záření a světla dokáže vyprodukovat větší množství chlorofylu, který má na svědomí nejen sytě zelenou barvu, ale hlavně taky velké množství aminokyselin. Právě barva je pak velkým ukazatelem kvality hotového produktu.

Nejmladší a nejzelenější lístky rostliny se pak sbírají zhruba v květnu, a to výhradně ručně. V továrně okamžitě projdou párou, aby nedocházelo k fermentaci a lístky si zachovali co nejvíce ze svých živin. V této fázi se čaj nazývá “Aracha”, obsahuje ještě různou kvalitu lístků a hlavně všechny částky (větvičky, stonky,...). Důležitá je tedy ještě selekce toho nejlepšího, což se pak rozkrájí na stejné částice a vzniká “Tencha”.

Tencha se mele na žulových mlýncích na jemný prášek. Není překvapující, že podle odborníků patří výroba matcha tea mezi nejnáročnější metody výroby čaje vůbec.

Historie zeleného zlata aneb kde se vzal matcha tea?

Původ pití čaje se často spojuje s Japonskem a také matcha je původem japonský čaj. Na konci 12. století už zenoví mistři a buddhističtí mniši v Japonsku opěvovali čaj jako důležitou medicínu. V 16. století vznikl dodnes vykonávaný čajový obřad, ale až dnes v 21. století se matcha stala v Japonsku extrémně oblíbenou surovinou, z níž se dělá nejen nápoj, ale přidává se i do dezertů nebo zmrzlin. Původně slavnostní ceremoniální matcha se pomalu dostává do celého světa a lidé si užívají jejích zdravotních benefitů.

Matcha caj ucinky

Matcha a zdraví

Účinky čaje matcha jsou opravdu blahodárné a v našem těle se projevují na mnoha úrovních. 

  • díky aminokyselinám matcha pomáhá s koncentrací, bdělostí a pamětí
  • katechiny obsažené v matche zrychlují metabolismus a napomáhají při hubnutí
  • díky vysokému množství chlorofylu je vhodný při detoxikaci
  • matcha také  snižuje hladinu cholesterolu
  • obsahuje vlákninu a proteiny 
  • obsahuje vitamíny A, E a C
  • obsahuje minerály: draslík, zinek, vápník a železo
  • obsahuje kofein, v čaji nazývaný tein, který ale oproti kávě účinkuje déle a méně skokově
  • posiluje imunitní systém

Jak připravit matcha tea doma?

Každý milovník čaje má své osvědčené recepty na černý, zelený, ale i matcha tea. Pamatujte, že kvalitní a dobře připravená matcha nemá být hořká, ale naopak spíše sladká a chutná. Čaj se vždy zalévá vodou o teplotě maximálně 70 °C, ale množství čaje záleží na vás. 

  • Slabá verze: 2g matcha tea na 70 ml vody
  • Silná verze: 4g na 40 ml vody

V Japonsku si dnes ale oblíbili spoustu dalších receptů s práškem čaje matcha. Popularitu získalo Matcha latte nebo různé matcha sušenky a dezerty. Zkusit můžete klidně i matcha cukroví.

Jak poznat kvalitní matcha tea?

  • Ideálně bude pocházet z Japonska, kde jej prostě umí nejlépe. Pokud výrobce tají původ, je to prvním ukazatelem, že tenhle čaj nebude z nejlepších.
  • Prášek by měl být perfektně zabalený, aby byl prášek bez přístupu vlhkosti i světla
  • Prášek by měl mít sytě zelenou pastelovou barvu
  • Neměl by být hořký, ale sladký a lahodný

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

Používáme ověření věku Adulto