Jak připravit mléko z konopných semínek?

Rostlinná mléka jsou doslova hitem nejen mezi vegany. Vyrobit se dají z vloček, sóji, ale třeba i z konopných semínek. Takové mléko je skvělou alternativou k běžnému kravskému mléku a navíc dokáže pozitivně působit na naše zdraví, zlepšovat imunitu a podporovat metabolismus. Konopné mléko má navíc vysoký obsah bílkovin, vitamínů i esenciálních mastných kyselin. Máme pro vás návod, jak si ho snadno a rychle připravit v domácích podmínkách.

recept-konopne-mleko

Konopná semínka a konopná strava

O benefitech  konopného semínka jsme toho už napsali spoustu a máme pro to dobrý důvod. Tato všestranná superpotravina je totiž skvělým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, bílkovin, ale i omega-3, 6 a 9 mastných kyselin. Do stravy můžeme konopná semínka zařadit různým způsobem. Pokud v hmoždíři či mixéru lehce narušíme jejich slupku (aby je naše tělo dokázalo ztrávit), snadno je přidáme do salátů, kaší nebo třeba jogurtu a musli. 

Další cestou je využití konopné mouky, která vzniká lisováním konopných semínek za studena. Konopná mouka má velmi lahodnou a příjemnou chuť, která může pozměnit celkový chuťový dojem z mnohých jídel. Je jen na vás, jaké množství jí do svých oblíbených pokrmů přidáte. Základní pravidlo zní, že pokud nahradíte klasickou moukou doporučenou v receptu až z třiceti procent moukou konopnou, na výsledný produkt by to nemělo mít žádný negativní vliv. 

Využít je možné i konopný olej, který se vyrábí lisováním konopných semen za studena. Chutná po oříšcích, má tmavě zelenou barvu a je skvělým antioxidantem. 

Vliv konopného mléka na zdraví

Dnes se ale zaměříme na domácí konopné mléko, které může ve veganské stravě nahradit mléko kravské a pozitivně působit na zdraví. 

Výhody konopného mléka:

  • reguluje hladinu cholesterolu
  • pozitivně působí na metabolismus
  • doporučuje se při kožních potížích
  • zlepšuje paměť a pozitivně působí na mozek
  • má vysoký obsah bílkovin
  • obsahuje vitamíny (zejména B6), minerály, omega 3, 6 a 9 mastné kyselin, aminokyseliny
  • je bezlepkové
  • vhodné při laktózové intoleranci
  • má celkově vysokou nutriční hodnotu, takže je vhodné pro sportovce

Jak připravit konopné mléko krok za krokem

Na konopné mléko budeme potřebovat:

  • 50 gramů neloupaných konopných semínek (lze i loupaná)
  • 350 ml vody
  • sladidlo de chuti (datle, datlový či jiný sirup)
  1. Semínka namočíme do vody a necháme je minimálně 5 hodin namočené. Pro lepší výsledek můžete semínka namáčet klidně celý den a jen jim dvakrát vyměnit vodu. Semínka by se měla začít otevírat. V létě je dobré nechat namočená semínka v lednici. 
  2. Na závěr vodu vyměníme a tyčovým či jiném mixérem důkladně (minimálně po dobu 5 minut) rozmixujeme. Klidně můžeme přidat namočené datle či jiné sladidlo. 
  3. Na závěr pak směs přecedíme přes plátýnko nebo utěrku. 
  4. Hotové mléko přelijeme do uzavíratelné lahve a uchováme v lednici. Jeho trvanlivost je maximálně 1 týden. 

Nejlepší způsoby konzumace konopného mléka

Konopné mléko můžete využít stejně jako jakékoliv jiné rostlinné mléko. Pamatujte ale, že kvůli vysokému obsahu omega kyselin není dobré jej zahřívat na více než 40°C. Perfektně se hodí na různé kaše, do kávy nebo při pečení. Lze jej použít do ovocných smoothie (skvěle chutná například s banánem), připravit s kakaem, kurkumou, vanilkou, skořicí nebo různými sirupy. Mléko je vhodné také pro děti, vegany a lidi alergické na mléčnou bílkovinu.

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

Používáme ověření věku Adulto